Importanța modificării suprafeței de cultivare a planetei

Un studiu arată că hrănirea planetei în anul 2050, se va putea face grație unei producții agricole 100% bio, doar printr-o majorare relevantă a suprafeței cultivate. O altă modalitate de hrănire a populației ar fi modificarea regimului alimentar.

Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii pe baza unui model conform căruia, în 2050, populația planetei va fi de peste nouă miliarde de ființe umane. Astfel, este necesară o creștere cu 50% a producției agricole pentru a hrăni planeta la acea dată. Potrivit studiului, agricultura bio are randamente mai mici decât agricultura tradițională.
 
Astfel, pentru a atinge obiectivul de a hrăni planeta va fi nevoie ca suprafețele cultivate să crească de la 16% până la 33%. Aceasta acțiune trebuie să aibă loc fără a modifica comportamentul alimentar anual. În același timp despăduririle trebuie să crească de la 8% la 15%. În pofida impactului pozitiv pentru mediu al agriculturii bio, cercetătorii apreciază că această soluție nu este viabilă.

În consecință, cercetatorii au trecut în revistă alte scenarii, care merg de la o conversie parțială la o conversie totală. Aceasta este însoțită de anumite modificări ale regimului alimentar, în special un regim alimentar cu mai puțină carne.

Conversia la agricultura bio ar putea avea potențialul de a răspunde la cererea alimentară mondială și a o face într-o manieră durabilă. Aceasta acțiune poate avea loc doar dacă risipa alimentară și producția de carne vor fi diminuate, concluzionează autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, obținerea tuturor produselor agricole într-o manieră bio și fără a majora suprafețele cultivabile devine o opțiune. Aceasta devine viabilă numai prin reducerea cu 50% a risipei alimentare și în același timp prin suprimarea totală a culturilor destinate hranei animalelor. Rezultatul ar fi însă un șeptel mai mic. În plus, ar avea lor reducerea de la 38% la 11% a ponderii reprezentate de proteinele animale în totalitatea proteinelor consumate de om.

Studiul estimează că o punere în practică parțială și combinată ar permite un viitor alimentar mai durabil.

Sursa: http://agroromania.manager.ro

 
 
Publicat de: 

Lasă un răspuns

×
Închidere panou